Sus

Scholl Romania

  /  Îngrijirea picioarelor   /  Tot ce trebuie să știi despre susținătorii plantari și talonete
Tot ce trebuie să știi despre susținătorii plantari

Durerea de la nivelul tălpilor și a călcâielor cauzată fie de statul îndelungat în picioare, fie de postura incorectă a picioarelor ori de diferitele afecțiuni, precum platfusul, afectează multe persoane din diferite medii.

Tot ce trebuie să știi despre susținătorii plantari Pe lângă optarea pentru încălțăminte medicală, și alegerea unor accesorii precum susținătorii plantari sau talonetele pot fi un ajutor de nădejde în îmbunătățirea sănătății și confortului picioarelor. Acestea pot fi utilizate atât în scopuri preventive, cât și terapeutice, oferind suport pentru picior și asigurând o postură corectă.

Pentru a putea spune adio durerii și disconfortului, dorim să te ajutăm să faci alegerea corectă, așadar, în acest articol, vom explora ce sunt susținătorii plantari și talonetele, care sunt diferitele tipuri disponibile și modul în care acestea pot fi utilizate pentru a atenua disconfortul și a promova sănătatea picioarelor.

Ce sunt susținătorii plantari și pentru ce se folosesc?

Susținătorii plantari, cunoscuți și sub denumirea de susținători ortopedici sau inserturi plantare, sunt dispozitive concepute pentru a furniza suport și stabilitate pentru bolta piciorului. Aceștia pot fi utilizați pentru a corecta pronația excesivă sau supinația, ambele fiind dereglări ale posturii piciorului care pot provoca dureri și probleme cronice.

Din punct de vedere funcțional, susținătorii plantari ajută la distribuirea uniformă a greutății corporale pe întregul picior, reducând astfel tensiunea și presiunea asupra anumitor puncte de presiune. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea durerilor de picioare, la reducerea stresului asupra articulațiilor și la prevenirea apariției problemelor musculo-scheletale.

Există o varietate de susținători plantari disponibili pe piață, iar alegerea potrivită depinde de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Ce sunt talonetele și pentru ce se folosesc?

Talonetele sunt dispozitive care sunt plasate în interiorul încălțămintei și care oferă suport și confort adițional. Acestea pot fi folosite în scopuri preventive pentru a proteja picioarele de oboseală excesivă, durere sau răni. De asemenea, talonetele pot fi utilizate terapeutic pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, precum fasciita plantară, tendinita, metatarsalgiile sau durerile de călcâi.

Ce tipuri de susținători plantari și talonete există?

Materialele utilizate în confecționarea susținătorilor plantari și talonetelor pot varia în funcție de producător și de nevoile individuale ale utilizatorilor. Aceste materiale sunt selectate în mod obișnuit pentru a asigura o combinație optimă între confort, suport și durabilitate. Iată câteva exemple comune de materiale utilizate:

  • Spumă de memorie: Această spumă specială se adaptează la forma piciorului în timp ce oferă suport și amortizare. Este foarte confortabilă și poate reduce presiunea și șocul exercitate asupra piciorului. De asemenea, are proprietăți de absorbție a umidității, păstrând picioarele uscate și protejate împotriva mirosurilor neplăcute.
  • Gel sau silicon: Talonetele și susținătorii plantari confecționați din gel sau silicon pot oferi un suport moale și confortabil. Atât gelul, cât și siliconul are proprietăți de absorbție a șocului și de redistribuire a presiunii, ajutând la reducerea disconfortului și a durerii, fiind totodată materiale ușoare de curățat.
  • Plută: Susținătorii pentru călcâi din plută sunt apreciați pentru absorbția excelentă a șocului, confortul ușor și forma anatomică. Materialul durabil și eco-friendly oferă respirabilitate și previne mirosurile neplăcute.
  • Combinații de materiale: Uneori, susținătorii plantari și talonetele sunt confecționate utilizând o combinație de materiale pentru a oferi atât suport, cât și confort maxim.

Deseori susținătorii plantari și talonetele realizate din anumite materiale sunt acoperiți de un strat superior realizat din piele sau materiale cu proprietăți antibacteriene ori antifungice, pentru a asigura prospețime și a preveni mirosurile neplăcute, atât la picior, cât și la pantofi. Ele pot avea și caracteristici suplimentare, cum ar fi arcuri pentru absorbția șocului, pernițe pentru zonele cu presiune ridicată sau orificii pentru ventilare.

Cât de des trebuie înlocuiți susținătorii plantari și talonetele?

În ceea ce privește înlocuirea susținătorilor plantari și talonetelor, acest lucru poate varia în funcție de utilizare și de calitatea materialelor folosite. În general, se recomandă înlocuirea lor la intervale regulate, de exemplu la fiecare 6 luni, pentru a asigura un suport optim și pentru a evita deteriorarea.

Este indicat să-ți înlocuiești susținătorii plantari și talonetele dacă:

  • acestea prezintă crăpături, fisuri sau deformări
  • nu mai oferă confortul adecvat sau simți că suportul lor s-a diminuat
  • observi că afecțiunile piciorului s-au modificat sau că ai nevoie de un suport diferit
  • ai fost consultat de un specialist și ți s-a recomandat înlocuirea lor

 

Pentru a alege corect susținători plantari sau talonete, este recomandat să consulți un specialist. Aceștia pot evalua corect nevoile individuale și pot oferi recomandări personalizate. Un specialist va lua în considerare factori precum forma și tipul de picior, stilul de viață și nivelul de activitate fizică înainte de a face o recomandare.

Susținătorii plantari și talonetele sunt dispozitive eficiente în îmbunătățirea sănătății și confortului picioarelor, și pot fi utilizate atât în scopuri preventive, cât și terapeutice, oferind suport și aliniere adecvată pentru picior. Cu ajutorul unui specialist în ortopedie sau a unui podiatru, poți găsi soluția potrivită pentru nevoile tale individuale.

Investiția în încălțăminte medicală și accesorii adecvate poate face o diferență semnificativă în calitatea vieții și în prevenirea problemelor piciorului. Vezi gama noastră de branțuri, talonete și susținători plantari și alege opțiunea potrivită pentru tine de la Dr. Scholl.